Fundatia este elementul de baza al cladirii care absoarbe toate sarcinile de la alte structuri si le distribuie pe masa solului. Selectarea si calcularea incorecta a fundatiei duce la probleme cum ar fi contractia inegala, fisurarea peretilor, perturbarea geometriei intregii cladiri, etc.

Fundatia este principala componenta a unei constructii care ii afecteaza nemijlocit longevitatea.

In dependenta de tipul terenului de fundare, se intampla situatii cand este necesar efectuarea masurilor de imbunatatire a terenului pentru amplasarea constructiei, care are un regim de inaltime si functii diferite.

Astfel, conditiile de teren impun adoptarea sistemelor de fundare in adancime sau imbunatatirea pe cale artificiala a parametrilor fizico-mecanici ai pamantului.

Cum sunt realizate fundatiile indirecte

Aceste fundatii speciale indirecte (de adancime) sunt realizate cu ajutorul unor elemente de constructii numite „piloti”. Acestia au rolul de a transfera incarcarile constructiei,  indeosebi in cazul in care stratul bun de fundare se gaseste la o adancime mai mare.

Pentru constructii cu regim divers de inaltime si care au incarcari evidente de compresiune si smulgere (desprinderi semnificative de pe terenul de fundare) care sunt transmise terenului de fundare, se aplica fundarea indirecta. Sistemul de fundare este format din radiere de solidarizare din beton armat, fundate indirect pe piloti din beton armat si executati prin forare.

Astfel, fundatiile pe piloti forati  ofera sansa de a realiza un sistem veridic de transfer al incarcarilor la teren, bazandu-se pe recomandarile calculelor si analizelor efectuate prin studiul geotehnic al solului.

Executia acestor lucrari necesita nu numai cunostinte deosebite despre mecanica pamantului aplicabile in faza de planificare a proiectelor, dar si o experienta vasta in predictibilitatea comportamentului solului in timpul executiei forajelor.

Rolul fundatiilor indirecte

Rolul acestor piese de fundare este de limitare a tasarilor si de asigurare ca terenul este bun, dar si de preluare a incarcarilor provocate de suprastructuri.

Fara aceste fundatii speciale, ar fi foarte dificil de a construi ceva pe un sol mixt.
Practic, daca terenul de fundare nu are o structura compacta si favorabila din punct de vedere al calitatii, cu particule coezive, care sa lege pamantul, terenul devine aproape imposibil de utilizat.

Solutia in aceste cazuri este folosirea adecvata a unor fundatii speciale.

In constructii, provocarile sunt la fel de complexe ca si mecanismele utilizate. Doar o companie care este competenta si experimentata in tehnologiile de foraj poate realiza cu succes acest proiect.

In general, pilotii forati au o larga aplicabilitate deoarece pot fi utilizati pentru o gama ampla de situatii ale solului. Consolidarea taluzurilor si a terasamentelor, stabilizarea pantelor, descarcarea incarcarilor pe terenuri coezive, sprijin pentru fundatii preexistente, dar si alte lucrari – toate au in comun sistemul de utilizare a  pilotilor forati.

Tehnologia moderna prin care sunt efectuati pilotii forati permite o reducere semnificativa a:
• costului fundatiilor indirecte
• costului lucrarilor de constructie pentru instalarea pilotilor sus mentionati
• duratei de implementare a fundatiilor indirecte

Acestia sunt montati pe tot perimetrul constructiei la un anumit pas, care este determinat prin calcul.

O fundatie trebuie sa fie fiabila in exploatare si economica la constructie. O fiabilitate excesiv de ridicata conduce la costuri nejustificat de mari si face ca fundatia sa fie mai scumpa.

Dar, de asemenea, cautarea excesiva a economiei poate duce la o reducere a fiabilitatii. Prin urmare, scopul proiectarii este de a gasi solutia optima.

3 thoughts on “Cum se executa fundarea pe piloti forati si care este rolul acestora

  1. As aprecia mai multe pareri diverse prezentate in articol, pentru a oferi o imagine mai completa asupra subiectului discutat. Totusi, felicitari autorului pentru munca depusa si pentru modul captivant in care a prezentat informatiile.

  2. Ma impresioneaza modul in care autorul a structurat articolul, folosind exemple relevante si studii de caz pentru a ilustra diferite aspecte ale subiectului. Este evident ca s-a depus mult efort pentru documentare si redactare.

  3. Articolul de pe Anansi.ro este foarte informativ si detaliaza foarte bine subiectul abordat. Autorul a reusit sa ofere o perspectiva interesanta asupra temei si sa aduca argumente solide pentru sustinerea punctului sau de vedere.

Comments are closed.